Draag bij aan de toekomst van Weave

Stem op ons project via
'Voor de wereld van morgen' en help mee om 10.000 euro te winnen voor het project

In het dorp Ifakara bevindt zich een kleine weverij (opgestart in 1983 door een Deense NGO genaamd MS en ondersteunt tot 2002) waar 40 vrouwen met trots en precisie katoenen stoffen met de hand weven. Weven is een beroep dat aanzien en trots met zich meebrengt, een belangrijk aspect voor deze vaak kansarme vrouwen uit de binnenlanden van Tanzania.

Ondanks hun vakkundigheid en liefde voor het vak zijn meer en meer weefsters genoodzaakt om hun gerespecteerde plek als weefster van de weverij op te geven. Ook de weefschool waar jonge, onopgeleide vrouwen de kans krijgen om opgeleid te worden tot handweefster heeft haar deuren moeten sluiten: jonge meisjes zien geen toekomst in het beroep van weefster.

De reden hiervoor is dat de kennis en toegang tot de lokale, nationale en internationale markt voor hen op dit moment zo goed als gesloten is, door het gebrek aan kennis in bedrijfsvoering (zoals o.a. communicatie en marketing richting -mogelijke- afnemers). Daarnaast zorgt gebrek aan kennis van moderne dessin-, kleur- en product-trends dat aansluiting bij de vraag naar hedendaagse high-end homeware-producten niet mogelijk is.

Veel weefsters zijn nu genoodzaakt om op het land te werken. Dit brengt niet alleen minder op, maar is volgens de weefsters zelf ook minder gerespecteerd werk.

Tijdens een bezoek aan IWWA door Rachel Kessi (Mawazo Art Centre in Dar es Salaam) en Anneloes Roelandschap (Zenji Foundation in Zanzibar en Wereldzaken in Nederland) besloten zij samen met de vrouwen IWWA nieuw leven in te blazen. Er is een plan van aanpak gemaakt om te groeien tot een duurzame en sociale lokale onderneming: Weave.